Cursussen

Hoe kun je Reiki leren?

Reiki is een heel eenvoudige, natuurlijke manier om energie door te geven.
Je hoeft geen bijzondere begaafdheid te bezitten om de cursus te kunnen volgen. Open willen staan voor de levensenergie en nieuwsgierig zijn naar de taal van je eigen lichaam is voldoende om jezelf het geschenk van Reiki te geven.

Lees vooral ook het hoofdstuk "Algemeen".
Voor alle duidelijkheid: wij geven traditionele Reiki-cursussen; deze zijn niet schriftelijk (of via internet) te volgen en de Reiki-2-symbolen staan niet op onze site.

Gedurende de Reiki 1 cursus ontvang je bij iedere bijeenkomst een nieuwe afstemming -of initiatie- waardoor blokkades, die ontstaan zijn door niet verwerkte pijnlijke ervaringen in je leven, uit het energiesysteem worden verwijderd. De Universele Energie kan na de vier afstemmingen weer vrij doorstromen.
Al tijdens de cursus merk je duidelijk het verschil met voorheen; je handen tintelen of worden warm, of je voelt op een andere manier dat de energie stroomt.

Het is ook een praktische cursus. Je geeft de energie door aan elkaar en deelt je ervaringen in een vertrouwde omgeving. Wat tijdens de cursus (of behandelingen) ter sprake komt blijft vertrouwelijk.

Tevens leer je o.a. de verschillende handposities om jezelf en anderen te behandelen. Je zult je bewust worden van de energiestroom in je handen.
Door de bewustwording, die Reiki je ook zal bieden, zul je verantwoordelijkheid (gaan) nemen voor je eigen leven. Een ander maakt jou niet gelukkig, dat doe je zelf.
Bovendien zul je ervaren dat Reiki onvoorwaardelijke liefde is.


Reiki kent drie graden: Shoden, Okuden en Shinpiden, resp. de eerste en tweede graad en daarnaast de opleiding voor Reikimaster (leraar); de derde graad.
Reiki 1 is een afgerond geheel, een geschenk aan jezelf voor het leven; een geschenk dat je nooit meer kan worden afgenomen, want zijn de energiekanalen eenmaal open, dan blijft de energie altijd beschikbaar.
De weg van Reiki.


Tijdens een Reiki-1 cursus leer je dus jezelf en anderen door handoplegging te behandelen. ‘Aanraken en aangeraakt worden’, zowel op lichamelijk als emotioneel gebied. Er gebeurt iets als je elkaar aanraakt. Het is hetzelfde als wanneer we elkaar een hand geven, maar dan vele malen indringender. Je staat namelijk toe dat je in elkaars energieveld komt, zodat er vertrouwen wordt opgebouwd. De energie van Reiki zorgt dat je je ontspant en je veilig voelt. Velen voelen dit als een soort thuiskomen. Opgekropte spanningen worden losgelaten. Soms gaat dit gepaard met emoties.

Anderen zijn een spiegel voor ons. Je ontdekt de overeenkomsten tussen elkaar. Er is steeds minder verschil tussen diegene die op tafel ligt en jijzelf. Naarmate je vaker behandelt groeit het respect en het lijkt wel of de Reiki beter stroomt als je meer om de ander geeft.
Met de Reiki Leefregels gaf Mikao Usui ons een manier om naar jezelf te kijken. Je bent verantwoordelijk voor je lichaam en je zijn. Hoe beter je met de leefregels omgaat, hoe minder blokkades -en meer energie- er door je heen stroomt. Als je niet goed naar je gevoel luistert, kun je lichamelijke klachten krijgen.
Andersom geldt dat door naar je lichaam te luisteren; je ontdekt wat je dwarszit en waar je over je grenzen heen gaat. Als je langer met Reiki bezig bent kun je steeds minder om je gevoelens heen. Het onbewuste proces van wegstoppen wordt aan de oppervlakte gebracht.


Met Reiki-2 wordt de verbinding naar je hart vergroot. Je leert om werkelijk te zien en op jezelf te vertrouwen. Je loopt niet meer weg voor je angsten. Door de techniek van de 'afstandsbehandeling' ervaar je dat je ook zonder elkaar aan te raken elkaar kunt voelen. Het besef dat je niet alleen op deze aarde bent wordt sterker, en je voelt je verbonden met alles wat leeft. Je durft open te zijn en ontdekt dat we als mensen sterk verbonden zijn. Je zou dit spiritualiteit kunnen noemen.

Reiki helpt je de illusies en beelden waarin je gevangen zit te herkennen. Het heeft geen zin om je leven te controleren, die zekerheid is alleen maar schijn. Durf om te gaan met de onzekerheid en verlang naar dat wat het leven je te bieden heeft. Er is maar één weg de juiste: luisteren naar wat je hart je ingeeft. Alleen dan kom je in de stroom van het leven terecht. Alleen dan komt er rust in je lijf en kun je luisteren naar de signalen die je op je pad tegenkomt.

In hoeverre creëert de mens zijn eigen realiteit? Is er werkelijk zoveel verschil tussen denken en doen? Om het geluk te vinden, hoef je niet te wachten tot na de dood of het eind der tijden. Hoe jij je leven ervaart en beïnvloedt heb je zelf in de hand.
De leefregels van Reiki gaan ook over de kracht van de menselijke gedachte, zowel van de positieve als de negatieve. Natuurlijk zijn er in ieder leven vele pijnlijke momenten, maar ook vele momenten van geluk. Een mens heeft voor een groot deel van het leven in eigen hand, al is het alleen al door de manier hoe je het ervaart of er naar terugkijkt.


Zo leidt de zoektocht naar jezelf tegelijkertijd naar buiten. Als je langer met Reiki bezig bent, ontwikkel je de kracht om op jezelf en anderen te vertrouwen, respect en aandacht te schenken en met positieve gedachten je leven te beïnvloeden.


De kosten?
Wij zijn, als traditioneel Reikicentrum, aangesloten bij de internationale Reiki Alliance en we conformeren ons dus, ook voor wat betreft de cursusbijdrage, aan de internationale afspraken.
De investering in jezelf bedraagt:
Reiki 1: € 160
Reiki 2: € 500

Kwaliteit, deskundigheid en nazorg vinden wij erg belangrijk.
Bij elke cursus ontvang je een cursuscertificaat.De Reiki-cursussen in Reikicentrum Ságapo


Reiki 1


Tijdens het Reiki-weekend gebruiken we als basis de lesstof en de richtlijnen, zoals die door de Reiki Alliance zijn opgesteld. Je leert de handposities. Je leert hoe je jezelf en anderen kunt behandelen. Je wordt attent gemaakt op de verbanden tussen geest en lichaam. De vier niveaus, waarop Reiki werkt, worden aangeduid: lichamelijk, geestelijk, emotioneel en spiritueel.
Er wordt verteld over de geschiedenis, je afstamming (Spiritual Lineage) en onderlinge uitwisseling van energie. En je krijgt de vier traditionele inwijdingen, zoals ze door Hawayo Takata zijn onderricht, zodat je op gemakkelijke wijze energie kunt doorgeven en je voor altijd afgestemd bent op de energie van Reiki.

Er wordt veel tijd besteed aan het behandelen van elkaar en het leren voelen. De cursus gaat over aanraken en aangeraakt worden, zowel lichamelijk als emotioneel. Dit houdt in dat er gepraat zal worden over hoe jij je voelt en met welke problemen je eventueel worstelt. Er wordt stilgestaan bij de Reiki Leefregels (Reiki Principles) en er wordt gesproken over hoe jij je daartoe verhoudt. Een bepaalde mate van openheid wordt daarom wel van je verwacht, maar is niet noodzakelijk. “Jij bent en blijft de baas.”

Het volgen van deze cursus is een eerste stap op ‘de weg van Reiki’. Motivatie is hierbij heel belangrijk. Als je het rijbewijs hebt gehaald, kun je ook nog niet tegelijk autorijden. De eerste weken erna moet je nog dagelijks ‘oefenen’.
Het kan zijn dat het lichaam aan een reinigingsproces begint. Afvalstoffen en ook verdrongen emoties kunnen vrijkomen, zodat je alsnog de mogelijkheid hebt om deze te verwerken. Dit proces is voor iedereen verschillend. Je moet bereid zijn om ook naar de oorzaken daarvan te kijken. Je master kan je daar eventueel bij helpen.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je lekker in je vel zit en Reiki wilt gebruiken om meer gevoel, verbinding en bewustwording in je leven te krijgen. Dan geldt nog steeds: niets komt voor niets. Pas als je oefent, zul je groeien en meer voelen. In ieder geval zul je na verloop van tijd merken dat je zintuigen en intuïtie scherper werken.
Met Reiki-1 kun je jezelf en anderen in alle voorkomende gevallen behandelen. Hoe vaker je ermee werkt, hoe sterker de energie wordt.


Onze cursussen brengen je positieve verandering, omdat je een nieuwe dimensie van gevoel en intuïtie gaat ontdekken. Zij zijn een uitdaging, maar tegelijkertijd heel geborgen en vertrouwd.


Reikicentrum Ságapo is een middelgroot Reikicentrum dat kleinschalig tracht te werken met veel aandacht voor de individuele cursist.

De cursusbijdrage voor de traditionele Reiki 1 cursus is vastgesteld op € 160. Dit is inclusief het Reiki Alliance cursuscertificaat en het cursusmateriaal.


Sinds 2018 wordt de cursus in 2 dagdelen gegeven; vrijdagavond en zaterdagavond. Kijk voor de tijden in onze agenda.


Alle cursussen en behandelingen worden door ons gegeven volgens de traditie van de Usui methode, welke door de masters van de Reiki Alliance in ere wordt gehouden.
De regelmatige verschijnende Nieuwsbrieven houden je, als oud-cursist, op de hoogte van de oefenavonden, cursussen en ander Reiki-nieuws.
NIEUW* als extra service in Ságapo.
We kunnen ons voorstellen dat er soms een situatie ontstaat waardoor je heel graag en vooral snel een cursus wilt volgen maar je erg lang moet wachten totdat er weer een traditionele Reiki-2 cursus gegeven wordt.
Hoewel wij de voorkeur geven aan weekendcursussen en de daaraan gekoppelde groepsprocessen, is het nu ook mogelijk om een individuele* cursus aan te vragen. Gezamenlijk zullen we daarvoor een passende datum vaststellen. Uiteraard is de totale cursustijd voor een individuele cursus korter (drie dagdelen i.p.v. vier dagdelen in de groepscursus).
Bel vrijblijvend voor meer informatie over de individuele cursus mogelijkheden.
* Wij bedoelen hier met name Reiki-2 cursussen. Bij hoge uitzondering geldt dit ook voor Reiki-1 cursus.
Reiki 2


Om Reiki te kunnen beoefenen heb je niet per sé de tweede graad nodig. De tweede graad cursus is er voor diegenen die verder willen gaan in hun persoonlijke en spirituele groei en Reiki daarbij een belangrijk instrument vinden.


Met Reiki-2 neemt de hoeveelheid energie die door je handen stroomt toe. Deze toename van energie vereist een grotere verantwoordelijkheid, die wordt beloond met een grotere kracht.
Met de tweede graad ben je in staat om je bewustzijn te vergroten en je leert beter leren te luisteren naar je intuïtie en het gevoel van anderen.

De tweede graad in Reiki volgens het Usui systeem van natuurlijk genezen kan in ons Reikicentrum Ságapo gevolgd worden door iedereen die na de traditionele eerste graad minimaal drie maanden met de Reiki energie gewerkt heeft en die een nog diepere verbinding met Reiki wil aangaan. Tijdens deze (weekend)cursus wordt je o.a. geleerd hoe je afstandsbehandelingen kunt geven en hoe je op psychisch en mentaal niveau kunt werken.


Voor jezelf

Er zijn nogal wat eerste graads cursisten die denken dat Reiki 2 speciaal wordt gebruikt voor het behandelen (op afstand) van anderen. Je leert de symbolen in eerste instantie voor jezelf! Voor je eigen fysieke en psychische heelwording. Heb je bijvoorbeeld rugklachten, dan kun je nu ook je eigen rug behandelen.
Je kunt de symbolen gebruiken om moeilijke levenssituaties te helen, vastzittende gedrags-patronen in jezelf, je relatie met je partner of je familie. Je kunt de symbolen gebruiken om je gekwetste, gewonde innerlijk kind in jezelf alsnog te helen.
Je kunt daarnaast met de symbolen op afstand Reiki sturen naar iemand die je niet met een contactbehandeling bereiken kan, je zieke vader of moeder, een vriend die ver weg woont, maar ook voor een moeilijk gesprek, sollicitatie of examen, een vergadering.
Je kunt Reiki afstands-behandelingen ook gewoon "zomaar" sturen omdat het zo heerlijk voelt, zowel het geven als het ontvangen.
De mogelijkheden zijn grenzeloos en alleen de ervaring zal je leren wat een geschenk Reiki 2 is.


 


Symbolen
Tijdens de Reiki tweede graad cursus leer je drie van de vier symbolen die Dr. Mikao Usui in een visioen ontvangen heeft. Door de tweede graads afstemming te doen, de symbolen te leren en te gebruiken kun je nu ook op afstand iemand Reiki geven en daarnaast jezelf of een ander mentaal behandelen.
De symbolen zijn zo krachtig dat ze een energiebrug slaan tussen de zender en de ontvanger, onafhankelijk van ruimte en tijd.
Bij het gebruiken van de tweede graads "technieken" vallen alle grenzen weg en als je er mee werkt zul je dat als een wonderbaarlijke ervaring gaan beschouwen.
Reiki 2 is een "mondelinge traditie". Dat betekent concreet dat de Reikimaster de symbolen en het gebruik ervan persoonlijk aan zijn cursisten overdraagt, dus niet via een boek of ander cursusmateriaal. De symbolen vind je dus NIET op onze traditionele Reiki-site!

Door de tweede graads afstemming te doen en door de tweede graads behandelingen samen met de cursisten te oefenen, komen de symbolen energetisch tot leven.

 

Aanmelden
Als je achter je besluit staat dat je traditioneel Reiki 2 wilt leren, dan ben je welkom bij ons. Je kunt een lijst met onze Reiki cursussen aanvragen of je voor een cursus aanmelden. Je ontvangt daarna een bevestiging van ons met alle relevante informatie (en eventueel een routebeschrijving).
Als je na het lezen van deze (beknopte) uitleg nog vragen hebt, kun je natuurlijk ook altijd bellen of een afspraak maken voor meer informatie.


Cursusbijdrage
De Reiki 2 bijdrage is € 500,-. Deze bijdrage is door de Reiki traditie vastgesteld als de passende energie-uitwisseling voor Reiki 2. Met deze bijdrage geef je iets van je eigen levensenergie - een aantal dagen werk, of, als je niet (meer) werkt geef je iets op, wat je anders met dat geld had kunnen doen.


Traditioneel
Tijdens je Reiki 1 cursus ben je afgestemd op een hoger energieniveau; na een Reiki 2 cursus stroomt deze energie nog krachtiger.
Belangrijk vinden wij het, als traditioneel Reikicentrum, dat je de juiste symbolen en het juiste gebruik leert, volgens de zuivere Usui-leer en dat de bijbehorende energie wordt overgedragen. Ook belangrijk is het met respect omgaan van de symbolen waarnaar Dr. Mikao Usui zolang gezocht heeft en ze mocht ontvangen op de heilige berg in Kyoto. De ethiek en het gebruik van de symbolen maakt deel uit van onze Reiki 2 cursus.


Cursus en nazorg
Een cursus Reiki 2 wordt in ons Reikicentrum Sagapo gegeven in een weekend (of soms op achtereenvolgende avonden) in enkele dagdelen. Je wordt afgestemd op Reiki 2, je leert de symbolen, je oefent met elkaar zodat je met een prachtig stuk "gereedschap" en een goede basiservaring naar huis gaat.
Na ongeveer een maand komen we nog een avond samen waarbij alle symbolen en technieken nogmaals behandeld worden en we onze ervaringen kunnen delen.
Er wordt tijdens de Reiki 2 cursus opnieuw kort aandacht besteed aan de kenmerken van het Usui systeem. Aan de hand van de Reiki Leefregels wordt aandacht besteed aan het voelen, je vertrouwen in de energie en aan de onvoorwaardelijke liefde waarmee de energie van Reiki verbonden is.
Daarnaast is er veel ruimte voor het uitwisselen van emoties, ervaringen en vragen.

Reiki-2 is ook een instrument om jezelf beter leren te ontdekken, waarmee jij je eigen weggestopte emoties zichtbaar maakt en vervolgens kunt oplossen. Hiervoor geldt weer dat je deze problemen niet uit de weg moet gaan en er de nodige tijd voor moet nemen.

Ook na deze cursus is het belangrijk dat je veel oefent, ervaringen uitwisselt bijvoorbeeld tijdens onze oefenavonden en bij vragen contact opneemt met je Reiki-master.


De derde graad Reiki is de Mastergraad. Alleen Reikimasters zijn bevoegd om cursussen te geven.
Overigens: voor een goede beleving met Reiki hoef je geen Master te worden. De belangrijkste stap binnen Reiki die je kunt maken, is het volgen van de Eerste Graads cursus. Meer is niet nodig. Voor hen, die na jaren van ervaren en doorgeven, ook zelf anderen willen inwijden en begeleiden, is er die mogelijkheid van het Reiki-Masterschap. Wil je meer weten over de opleiding tot traditioneel Reikimaster dan kun je hierover informatie krijgen op ons Reikicentrum.

 

De eeuwige discussie:


Reiki en geld (oftewel: zie je door de bomen het bos niet meer?)

Waarom moet Reiki zo 'duur' zijn? Ja, € 160 (en zeker € 500 voor Reiki 2) is veel geld, maar uiteindelijk is Reiki niet duur, want je krijgt er iets onbetaalbaars voor terug! Na de cursus heb je Reiki letterlijk 'bij de hand'... een investering voor de rest van je leven. Alleen de ervaring zal je leren hoe geweldig Reiki is.
Waarom wij € 160 vragen en Reiki elders meer of minder kost? Wij conformeren ons, ook voor wat betreft de cursusbijdrage, aan de (internationale) afspraken.

 

De investering in jezelf bedraagt:
Reiki 1: € 160
Reiki 2: € 500

Voor jou betekent het cursuscertificaat de garantie dat je een traditionele Reikicursus volgt en dus kwaliteit en deskundigheid voorop staan, zowel tijdens als na de cursus...

We horen helaas regelmatig dat mensen in één weekend Reiki 1 en 2 leren. Soms zelfs wordt iemand Master in één week of weekend. In onze beleving is dit niet mogelijk! Het traditionele Reiki Masterschap is een opleiding van minimaal 1 jaar; dat 'doe je er niet bij'. Het is de liefdevolle, warme basis van ieder moment van je leven. Het is een verbintenis om je dagelijkse leven te leven vanuit liefde en openheid. Zo'n keuze vraagt om een grote motivatie en toewijding! 'Master worden' doe je niet voor het diploma of de titel; 'master worden' doe je vooral om cursussen te geven en dus het geschenk van Reiki door te geven... op een deskundige en verantwoorde manier. We krijgen zo af en toe wel eens kritische vragen over de hoogte van de cursusbedragen en de kosten voor de (jaar)opleiding van het Masterschap. We kunnen ons daar iets bij voorstellen, als onze cursussen en trainingen vergelijkbaar zouden zijn met Masters, die anderen op een snelle, weinig verdiepende wijze inwijden.
We steken veel aandacht, energie en tijd in wat we doen en vragen dan uiteindelijk ook geen geld voor Reiki, maar voor onze tijd en energie. 

Ságapo staat al vanaf 1998, na een gedegen opleiding en jarenlange ervaring, garant voor kwaliteit en deskundigheid.
Als je een Reikicursus hebt gevolgd, is het noodzakelijk om de energie te laten integreren in je systeem en dus een tijdje te wachten voordat je de volgende graad gaat halen. Je gaat toch ook niet van de basisschool naar de universiteit?
Steeds vaker komen die mensen in Ságapo de cursus “overdoen” omdat ze twijfels hebben over de werking van de 'andere' inwijding, niet geleerd hebben hoe ze Reiki kunnen toepassen of omdat er geen begeleiding/nazorg na de cursus is. Wat jammer van alle tijd, energie en geld.


Ons motto: "Geld mag nooit een rol spelen bij het (niet kunnen) volgen van een Reikicursus", is ook hier weer van toepassing. Geld is een 'ruilmiddel'. Het is alom bekend dat ook een andere 'energie-uitwisseling' mogelijk is in ons Reikicentrum (bijvoorbeeld helpen met de administratie, ons huis gedeeltelijk verven, de tuin doen, behandeltafels maken, etc.).
Bel even voor de mogelijkheden. We zijn er tot nu toe altijd uitgekomen.


Zodra je je (mondeling of schriftelijk) hebt ingeschreven voor een cursus, gaan onze annuleringsvoorwaarden van kracht.