Over Reikicentrum Ságapo

Iets over Reikicentrum Ságapo, St. Odiliënberg en omgeving...

Reikicentrum Ságapo is niet alleen een huis en een organisatie, het is ook een stromend energieveld.
Daarnaast is het een middelgroot Reikicentrum dat kleinschalig tracht te werken met veel aandacht voor de individuele cursist. Met hart en ziel.

Het Centrum ontstond in 1998 nadat Marjo's droom (om Reikimaster te worden) verwezenlijkt werd. In 1997 vonden we in St. Odiliënberg een mooie bouwplaats waar we ons houten huis (onze tweede droom) konden realiseren. Ons uitgangspunt was in eerste instantie: een Reiki-huis waar iedereen welkom is die Reiki een plaatsje in zijn leven wil geven.
We wilden geen 'gewoon' cursuscentrum, maar een Reiki-huis waar iedereen zich snel behaaglijk zou voelen. Zodoende pasten we de tekening van ons (woon)huis aan en kozen we bijvoorbeeld voor grotere (cursus)ruimten in plaats van de gebruikelijke kamers voor huis-tuin-en-keuken gebruik. Een garage bijvoorbeeld paste niet in het plan, want die meters hadden we nodig voor de grote cursusruimte beneden. Op de eerste verdieping realiseerden we later nog een kleinere cursusruimte en natuurlijk ook de Reiki-behandelkamer; een sfeervol kamertje met een bijzondere sfeer.
We hebben zelf natuurlijk de nodige energie gestoken in de bouw maar zonder de vele (Reiki)handen, die hebben meegeholpen tijdens de fantastisch leuke bouwperiode, was ons Centrum niet zo snel gerealiseerd.

In mei 1998 was Reikicentrum Ságapo een feit. De eerste cursus werd gegeven in augustus 1998... vanaf die tijd geven we elke maand Reiki cursussen en hebben honderden cursisten de weg gevonden naar Reikicentrum Ságapo.

De door de jaren opgebouwde ervaring spreekt natuurlijk voor zich. Reikicentrum Ságapo: warm, sfeervol en vertrouwd.

Ons Scandinavisch, massief houten huis en Reikicentrum is een comfortabel en gezellig behandel- en cursuscentrum en ligt aan een mooie vijver in een jonge woonwijk aan de rand van het dorp, grenzend aan een vogelbroedgebied, met alle rust van dien.

De natuurlijke energie van het huis en de plek harmonieert met de Reiki energie wat de cursussen daar een extra dimensie geeft.
Overnachting is mogelijk tegen een vriendelijke prijs in een op loopafstand gelegen herberg/pension (B&B). Daarnaast zijn er in de omgeving nog meer overnachtings-mogelijkheden; in het Centrum is daarover informatie verkrijgbaar - voor ieders beurs.
Het Centrum is zowel per auto als per bus gemakkelijk bereikbaar. Bij aanmelding ontvang je een volledige routebeschrijving.

Midden-Limburg ligt ingeklemd tussen België en Duitsland, op ongeveer 30 minuten reisafstand met de auto van Maastricht of Eindhoven. Het is voor velen een nog onbekend stukje Nederland. Midden-Limburg heeft veel te bieden, met name voor degenen die weten te genieten van cultuur, historie, natuur en water. Voor wandelaars en fietsers zijn er tal van mogelijkheden. Er zijn diverse professionele wandel- en fietsroutes uitgezet.
Limburg staat bekend om zijn Bourgondische inslag. Uiteraard deelt Midden-Limburg hierin mee. Drink eens een lekker glas Elfenbier uit onze streek, en vergeet niet de heerlijke Limburgse vlaai te proeven! Verder heeft deze streek een aantal typische culinaire streekproducten zoals bijvoorbeeld de Knapkook en de Boereleaverpastei. Deze producten zijn te koop bij ambachtelijke bakkers en slagers in de regio!

De buurdorpen Montfort, Posterholt en Melick vormen samen met St. Odiliënberg de gemeente Roerdalen. In (de omgeving van) St. Odiliënberg zijn vele mooie bezienswaardigheden. We noemen er slechts een paar:

St. Odiliënberg, ook wel "de parel aan de Roer" genoemd, ligt goed bereikbaar in Midden Limburg op ongeveer 7 km van Roermond en op enkele kilometers afstand van de Duitse grens en maakt deel uit van de gemeente Roerdalen.
De mooie basiliek van St. Odiliënberg: de katholieke parochiekerk van Sint-Odiliënberg heeft een prachtig interieur. Ze staat hoog op een heuvel boven de rivier de Roer. Wie meer over de geschiedenis van de streek wil weten kan in Sint-Odiliënberg terecht in het heemkundemuseum.


En verder:

De Maasplassen, gelegen in hartje Limburg, is het grootste aaneengesloten watersportgebied in Nederland. Dit gebied is ontstaan door grindafgravingen en wordt omsloten door prachtige natuurgebieden en typische Limburgse steden en dorpjes. Door aankleding van de oevers en aanleg van diverse faciliteiten zoals dagstranden, campings, hotels, restaurants, en wekelijkse evenementen, zijn de mogelijkheden in dit gebied grenzeloos, immers Duitsland en België liggen op een steenworp afstand. Maasplassen Limburg, grenzeloos waterrijk!

De organisatie voor Transcendente Meditatie (met ruim 5 miljoen TM-mediterenden over de gehele wereld), waarvan Maharishi Mahesh Yogi de oprichter is, is in Vlodrop gevestigd. Deze organisatie heeft zijn eigen munteenheid ontwikkeld, de Raam. Het geld is genoemd naar Raam Mudra, een vroegere Indiase prins die welvaart bracht. Verschillende winkels in en rond Vlodrop, waar de goeroe resideert, accepteren het geld.

Als je door het 1000 jaar oude witte stadje Thorn loopt, heb je niet het idee dat de geschiedenis zo ver terug gaat. Wie Thorn wil gaan ontdekken kan zich hier rustig de tijd voor nemen. Thorn is klein doch veelzijdig in zowel recreatief, cultureel als historisch opzicht. Bij uitstek een wandel- en fietsgebied, want ook in de naaste omgeving valt veel te ontdekken. Bezoek dan ook het Park Koningssteen.

Nederland heeft zijn eerste natuurbegraafplaats: Natuurbegraafplaats Bergerbos. Deze in een bos, op 5 minuten loopafstand van ons Centrum, gelegen begraafplaats "Bergerbos" onderscheidt zich van andere kerkhoven. Midden in het bos ligt een oude Romeinse grafheuvel. Rond het bos van 6,5 hectare met plaats voor 10.000 graven is geen omheining en mensen kunnen zelf bepalen hoe hun unieke graf eruit ziet. Een "rustplek" met een bijzondere uitstraling.

Veel cursisten gaan tijdens de "pauze" op zaterdagmiddag wandelen in het Nationaal Park de Meinweg. Dit is een 1600 ha groot park en bestaat uit bossen, heide, vennen en beken. Onder andere door de afwisseling in groeiplaatsen en door de hoogteverschillen komen er veel verschillende planten en dieren voor.
Het Roerdal is een lager liggend gebied, dat gedomineerd wordt door de rivier de Roer. Het gebied wordt gevormd door een fraai glooiend landschap met akkers, weilanden, kleine bossen en houtwallen en het is nog nauwelijks aangetast door de grootschalige ruilverkavelingen. Ook de Roer heeft nog zijn grillige, slingerende loop. Het is dan ook niet voor niets, dat dit gebied deel uitmaakt van het Waardevol Cultuur Landschap (WCL) Midden-Limburg.
In de omgeving van Haelen-Roggel ligt bovendien het bekende natuurgebied het Leudal met vele mooie wandelroutes.

Daarnaast ligt St. Odiliënberg strategisch erg gunstig ten opzichte van Duitsland en België. Een uitstapje, net over de grens, naar bijvoorbeeld het sfeervolle Maaseik (B) of Brüggen (D) in het Swalmgebied is aan te raden.

(Midden) Limburg is zeer veelzijdig. Mede daarom combineren zovelen een Reikicursus in Reikicentrum Ságapo met een weekendje uit in Limburg.
In het Centrum zijn folders verkrijgbaar van diverse overnachtingsmogelijkheden en/of gezellige Restaurantjes in de omgeving en natuurlijk ontbreken mooie (wandel)routes niet.
Enkele willekeurige foto's gemaakt in het dorp St.Odiliënberg; rustpuntjes in het groen.

 

 

En daarnaast zijn we erg trots op:

De uitnodiging
(ontworpen door Reikicentrum Ságapo)

Na de geweldige en inspirerende rondreis door het mooie Nepal ben ik, Conny, op het idee gekomen voor "De Uitnodiging", een affirmatie-orakel, qua vormgeving gebaseerd op het Tibetaans gebedenboek, wat heden ten dage nog altijd door Boeddhistische monniken wordt gehanteerd.
De tekstuele inhoud is grotendeels ontstaan tijdens de vele Reikicursussen waarbij ik Marjo heb geassisteerd.

Gebaseerd op het Tibetaans gebedenboek


Een woord van dank gaat uit naar de vele inspiratiebronnen die gedurende de vormgeving van “De Uitnodiging” op mijn pad kwamen.

"De Uitnodiging" -uitgegeven door Uitgeverij Koppenhol- is een losbladige bundel met, soms confronterende, bewustwordingsvragen. Het is een ken-jezelf-spel, maar kan natuurlijk ook worden gebruikt als (gespreks)invitatie aan een ander. Je kunt "De Uitnodiging" hanteren als orakel maar ook als discussieleider, of zelfs als leidraad, voor een open en eerlijk gesprek tussen jou en jezelf. Sommige vragen zijn namelijk al voorzien van een antwoord. Deze antwoorden staan natuurlijk ook weer open voor andere vragen, nieuwe stellingen of gezichtspunten.
Wat is de waarheid? De enige waarheid ligt in jezelf.

Hoe het werkt?
Stel jezelf een vraag waarop het antwoord ja of nee zou kunnen luiden. Raadpleeg dan "De Uitnodiging". Je ontvangt soms een bevestiging, soms een afwijzing en soms een nieuwe vraag. Laat je nooit leiden door antwoorden van anderen, dus ook niet door "De Uitnodiging", want alleen jij weet wat goed voor je is.

"De Uitnodiging" is te koop in diverse winkels (ISBN 90-73140-87-0).
Natuurlijk is "De Uitnodiging" (tijdens en na de cursussen en de andere activiteiten) ook verkrijgbaar in Sagapo.