Reikicentrum Ságapo

Al sinds 1998 een begrip in Limburg en omstreken

En dan nog dit...


Kwaliteit, deskundigheid en nazorg vinden wij erg belangrijk.

Sinds 2004 (!) worden Fotografie cursussen en workshops georganiseerd in Reikicentrum Ságapo. Inmiddels is de opzet van onze cursussen en workshops vaak gecopieerd.
Door het aanbod van een cursus digitale fotografie in ons programma waren we destijds pionier in dit vakgebied, zowel in onze regio, midden Limburg, als daarbuiten. "De eerste... de beste?!!"
De opgedane kennis en onze jarenlange praktijkervaring wordt vakkundig overgebracht naar onze cursisten en dit heeft zich vertaald zich in diverse kwaliteitscursussen.
De kracht van onze cursussen ligt voor een groot deel in het enthousiasme van de cursusleiding. Er wordt bijvoorbeeld constant aandacht besteed aan nieuwe (fototechnische) ontwikkelingen, waar de cursussen uiteraard dynamisch op aangepast worden.
Sindsdien zijn onze digitale fotografie cursussen en workshops steeds populairder geworden. En daar zijn wij natuurlijk blij mee! Veel cursisten komen later terug voor een vervolgcursus.
Daarnaast is digitale fotografie in het algemeen natuurlijk erg populair geworden. Men koopt een dure digitale (spiegelreflex)camera, leest -al dan niet- de gebruiksaanwijzing, zet vervolgens de camera op de ‘automaat’, en het resultaat valt dan meestal tegen.
Enkel en alleen een goede camera maken foto’s niet beter…
In onze cursussen leer je eerst de camera te bedienen en technisch goede foto's te maken.
Dit schrikt soms mensen af, maar dat is niet nodig: voor een goede foto heb je techniek nodig! Die techniek wordt op een luchtige en begrijpelijke manier gepresenteerd. Fotografie is leuk! En daar gaan we voor.
Na al die techniek, waar is dan het gevoel in de foto’s?
Klopt! De technisch juiste instelling geeft niet altijd het mooiste resultaat. Ik zal je daarna ook stimuleren om “regels te doorbreken”, je creativiteit te ontplooien, je eigen smaak te ontwikkelen en je talenten te ontdekken.
Half Nederland roept ondertussen: 'Dat Shoppen we er wel even uit.'
In de basiscursus leer je fotograferen! We gaan NIET werken met Photoshop. Ik ben er van overtuigd dat een goede fotograaf achteraf niets hoeft te corrigeren.
Tijdens de gevorderdencursus gaan we wel aan de slag met enkele basishandelingen in een fotobewerkingsprogramma. Niet meer dan dat! Fotograferen blijft ook hier voorop staan!
Zijn de groepen niet te groot?
Wij organiseren (bewust) cursussen voor groepen (minimaal 6 tot maximaal 10 personen). Omdat we ervan overtuigd zijn dat groepsprocessen minstens zo belangrijk zijn. Ik kan in een cursus namelijk nooit ALLE informatie doorgeven. Dat ligt doorgaans ook aan het niveau van de deelnemers. Juist van de vele specifieke vragen die gesteld worden tijdens de cursus, leer je enorm veel. Wij geloven in interactie!

Het ontvangen van tips van je medecursisten, kijken naar andere foto’s, luisteren naar de motivatie tijdens de nabespreking, het niet zelden uitlenen van elkaars materiaal, enz. Dit zijn ingrediënten die minstens zo belangrijk zijn in onze cursussen.

We hebben in de voorgaande jaren (ook in de Reikicursussen) geleerd om met mensen, groepen en groepsprocessen om te gaan! We lopen elkaar dus niet ‘in de weg’ tijdens de cursussen… er is en blijft veel individuele aandacht voor elke cursist.
Omdat we onze handen vol hebben aan o.a. een goede voorbereiding (van elk cursusdagdeel), organiseren we 'slechts' één cursus per kwartaal... kwaliteit, geen kwantiteit!

Moet ik veel huiswerk maken?
In de basiscursus is de hoeveelheid huiswerk redelijk beperkt; telkens een leuke en uitdagende opdracht.
In de gevorderdencursus is er aanzienlijk meer huiswerk; naast het fotograferen wordt er ook van je verwacht dat je meer PC-huiswerktijd investeert.
WIE BEN IK?
Voor wie me nog niet kent: mijn naam is Conny Verstappen en ik ben als partner van Reikimaster Marjo de Bock verbonden aan Reikicentrum Ságapo.
Wat fotografie betreft: na een driejarige fotografie opleiding (in de jaren tachtig) ben ik lange tijd lid geweest van een regionale fotoclub. Ja, dat was in de vorige eeuw, in de tijd van de zogenaamde doka, toen je de (zwart-wit) afdrukken nog zelf moest ontwikkelen in een donkere kamer, met chemicaliën kon knoeien en de afdrukken een heel klein beetje kon manipuleren door al dan niet het papier langer onder de belichtingslamp te houden. Ik ontdekte dat fotografie letterlijk “schrijven met licht” is. In dit analoge tijdperk heb ik - met veel plezier - tevens een aantal jaren fotografie lessen gevolgd bij Ivica Dolofsjak, een gepassioneerd (zwart-wit) fotograaf. Toen is de liefde voor fotografie helemaal opgebloeid. Naast de reportages die ik voorheen ook maakte, fotografeer ik op verzoek nog steeds kinderen, bruiloften, dieren, enz. Daarvan maak ik desgewenst bijvoorbeeld een “kinder-groei-reportage”, trouwreportage of dierenalbum. Vraag naar de mogelijkheden.

Lange tijd ben ik fervent voorstander geweest van analoge fotografie, enerzijds omdat er geen (betaalbare) digitale spiegelreflexcamera te koop was, anderzijds omdat de foto’s achteraf te bewerken/manipuleren zijn op een computer. Mijn angst was dat het ambacht, de kunst van het schrijven met licht, nu snel verloren zou gaan. Nu ik echter ook ben overgestapt op digitale fotografie ontdekte ik al snel de vele voordelen hiervan. De charme van analoge fotografie en dus het vol spanning wachten op het ontwikkelen van de foto’s... dat tijdperk is voorbij. En we moeten met de tijd mee, nietwaar?
CAMERA ADVIES
Tijdens de cursussen heb ik ondertussen heel veel verschillende camera’s en merken gezien.
Er zijn natuurlijk veel Canon’s en Nikon’s. Daarnaast kiezen mensen ook voor bijvoorbeeld Olympus, Panasonic, Pentax, Sony. In de praktijk zie ik veel camera’s en zie dus ook waar ze slecht of juist goed in zijn. Of beter gezegd: bij de ene fabrikant of type is dít goed, bij de andere camera dát.

Mijn conclusie: de perfecte camera bestaat niet.
Volgens mij bestaan ook onafhankelijke tests niet. Nagenoeg elke foto-site, fabrikant, fotohandelaar, tijdschrift, heeft een (eigen) belang. De ontwikkeling gaat razendsnel. We worden ondertussen zoetgehouden met gezicht- en lachherkenning, kantelbare schermen, videomogelijkheden, nóg meer pixels (die we overigens niet nodig hebben; genoeg is genoeg!). We worden aangespoord om vooral dat laatste en nieuwste type aan te schaffen. Trap er niet in!
Een ding is zeker: met een kitlens haal je (uiteindelijk) niet de kwaliteit uit je reflex die erin zit! Ik geloof daarom in elk geval in het volgende: liever een wat eenvoudiger body met een goed objectief, dan andersom.

Voor deelname aan de basiscursus geldt: of je nu een dure spiegelreflexcamera bezit of kleine compactcamera, dat doet er niet zo toe, maar het is wel handig een camera mee te brengen die (ook) handmatig te bedienen is, waarvan sluitertijd en diafragma instelbaar zijn. Met een volledig automatische camera weet je namelijk nooit zeker hoe het licht geïnterpreteerd wordt.

Veel cursisten hebben al een camera als ze een cursus komen volgen, anderen zijn zich nog aan het oriënteren, weer anderen willen hun camera gaan vervangen.
Mijn advies? Wacht dan even tot ná de cursus… zeer waarschijnlijk ontdek je een onbekend talent tijdens je cursus. En daarop kun je dan de nieuwe camera of lens aanpassen. De ervaringen van je mede-cursisten kunnen je ook in ‘jouw’ richting wijzen.
De onuitputtelijke combinaties van body’s, lenzen, ieders eigen wensen, en niet te vergeten je budget, maken een algemeen camera advies op deze site onmogelijk.
CURSUSTIJDEN EN VOORWAARDEN?

Een goed gevoel vind ik eigenlijk een basisvoorwaarde. Natuurlijk zijn compositie, kleur en licht de elementen die uiteindelijk bepalen hoe het plaatje eruit gaat zien. Fotograferen doe je echter ook voor een groot deel met je gevoel. Zit je niet lekker in je vel, voel je je niet prettig, dan lukt het meestal ook niet om foto's te maken waar je tevreden over bent. Afhankelijk van het niveau van de cursus zijn er enkele voorwaarden, waaronder meest belangrijkste: een dosis gemotiveerde inzet.

Voor het volgen van zowel de workshop alsook voor de complete cursus Fotografie komen we regelmatig samen in de creatieve ruimte van Centrum Ságapo. Het (massief houten) centrum Ságapo is een comfortabel en gezellig behandel- en cursuscentrum en ligt aan een mooie vijver aan de rand van het dorp grenzend aan een vogelbroedgebied, met alle rust van dien. De natuurlijke energie van de plek harmonieert met de inspirerende creativiteit, wat de cursussen daar een extra dimensie geeft.
Soms zijn de bijeenkomsten op een andere locatie, maar altijd “in de warme sfeer van Ságapo”.
Na inschrijving ontvang je een schriftelijke bevestiging met de benodigde materialen, de tijden, plaats (en routebeschrijving) van de workshop c.q. cursus; als je het belangrijk vindt om te weten wat de locatie is van je cursus, neem dan even contact met ons op.
Het fotografie-niveau van de cursusdeelnemers varieert nogal. Laat je hierdoor niet afschrikken: alle beginners-cursussen beginnen bij ons letterlijk bij de basis… Het wordt dus niet moeilijk of té technisch. Je zult (als amateur of als meer ‘gevorderde’ fotograaf) veel leren van de cursussen en workshops in Ságapo. Ieder werkt op zijn/haar eigen niveau. Voor alle cursussen en workshops geldt natuurlijk dat je werkt met je eigen camera.
Menigeen volgt de (basis)cursus als voortraject voor een opleiding aan de fotovakschool. Het grootste deel van de cursisten wil gewoon “lekker bezig zijn” met fotografie.

Alle genoemde cursussen en workshops gaan door met een minimale deelname van 6 personen (max. groepsgrootte 10 personen).
De basiscursussen starten enkele keren per jaar. De gevorderden cursus wordt 1x per jaar georganiseerd. De workshops zijn op willekeurige data.
Kijk daarvoor op onze site in de agenda.

Aanmelden voor een cursus of workshop kan telefonisch of via mail .