Reikicentrum Ságapo

Al sinds 1998 een begrip in Limburg en omstreken

Zen-tekenen (Zentangle)


Een nieuwe, inspirerende workshop:
 
Het Engelse woord ‘Tangle’ betekent ‘wirwar, knoop’ maar ook ‘omarming’. En ‘zen’ is genoemd naar de Japanse vorm van Boeddhisme die sterk de nadruk legt op ‘dhyana’ (het fixeren van de aandacht van de geest op één punt of object) oftewel concentratie-meditatie: op zoek naar leegte, wijsheid en stilte, zoals Boeddha dat óók deed.
Hoe ingewikkeld Zentangle-tekenen ook lijkt, het zijn eenvoudig te tekenen, herhalende, ongecompliceerde lijnen. Op die manier is het mogelijk om met ontspannen aandacht schitterende abstracte kunst te creëren.

Zentangle is een tekenvorm, die al heel lang bekend is. Denk maar eens aan je schooltijd tijdens een saaie les; de kleine kriebelpatroontjes die je maakte in een hoekje van je schrift? Of de getekende patroontjes tijdens een telefoongesprek of lange vergadering? Eigenlijk is het niet meer dan dat, alleen hebben een paar mensen er een naam aan gegeven; de uitvinders Rick Roberts en Maria Thomas vinden het belangrijk dat hun naam vermeld wordt bij uitleg over de Zentangle® methode. Zentangle® is hun registered trademark.

Voor een Zentangle heb je alleen pen, papier en wat tijd nodig. Alle (vroegere) uitspraken van anderen of van jezelf dat je geen creativiteit bezit, mag je vanaf nu vergeten. Als je een pen kunt vasthouden, kun je deze tekenvorm ‘leren’.
Het tekenen heeft als doel ontspanning, concentratie, rust en bezig zijn in het NU. ‘Onderweg-zijn’ naar het eindresultaat is puur genieten. En hoewel de tekeningen vaak heel erg mooi zijn (omdat ze vanuit jezelf komen), is het eindresultaat eigenlijk onbelangrijk. Fouten maken kent deze tekenvorm niet; het is goed zoals het is. Men noemt dit tekenen soms ook meditatief Zen-tekenen.
Zentangle is gemakkelijk te leren, verrassend ontspannend en het is een leuke manier om mooie schetsen te creëren door het tekenen van gestructureerde vormen en lijnen. Het bezig zijn met Zentangle tekenen kan de concentratie en creativiteit verhogen, het biedt artistieke voldoening, samen met een groeiend gevoel van persoonlijk welzijn. Je krijgt inzicht in je ware aard om zo de weg te openen naar een bevrijde manier van leven.
 


In deze tijd van toetsenborden, computermuizen en mobiele telefoons, brengen de eenvoudige lijnen -die deel uitmaken van de Zentangle methode- je automatisch in een comfortzone van tijdloze creativiteit. Het is een geweldige ervaring om te ervaren dat je bewust kunt ontspannen en doelbewust je aandacht kunt richten tijdens het maken van prachtige kunstwerkjes.

Door te focussen op de pen en de lijnen en patronen die je maakt op het kleine oppervlak wordt de geest leeg gemaakt en komt tot rust. Wie van Zentangle een regelmatige routine maakt, creëert telkens weer een creatief meditatiemoment.


 


Maar wat heeft Zentangle-tekenen nu te maken met fotografie?

Vaak is een Zentangle geïnspireerd door de natuur of andere patronen en structuren. Door het ‘bewust-kijken’ tijdens het fotograferen, merkte ik dat ik daarnaast nóg meer ging openstaan voor (het zien van) de kleinste details die je vaak terugziet in een Zentangle. Fotografie en Zentangle-tekenen versterken elkaar als het ware.
Daarnaast is Zentangle tekenen heel erg leuk!
De workshop

In een kleine groep van maximaal 7-8 personen leer je de achtergronden van de methode kennen. Je gaat natuurlijk ook zelf aan de slag en maak je onder begeleiding één of meerdere Zentangles. Uiteraard krijg je tijdens het tekenen veel informatie, leer je verschillende patronen en variaties, en handige tips.
De workshop duurt ongeveer 3 uur en kost € 40, inclusief koffie/thee en (gebruik van) materialen.